Hva’ så med strøm og det der….

Der hvor det hele bliver en smule teknisk er, når vi kommer ind på de utallige muligheder, der er for at strømforsyne sådan en LED basse.

Vi tager udgangspunkt i den XP-G diode, der sidder på både 4’eren og 7’eren. Alt efter hvilken strøm vi forsøger at presse gennem dem, vil spændingsfaldet gennem dem variere – ikke som med en almindelig modstand, men efter en kurve som vist herunder:


Vi kan se at vi ved 100 mA, der ville være et godt bud på en “LOW” indstilling, er et spændingsfald på 2,75 volt over hver diode. Ved 1300 mA, der er det maksimale vores driver kan sparke af sig, er spændingsfaldet 3,45 volt.

Nu er vores driver en såkaldt boost-driver, der kræver at batterispændingen er mindst 1 volt lavere end spændingen over dioderne. Dvs. at hvis vi vil kunne skrue helt ned til 100 mA skal den maksimale batterispænding for 4’eren være (4 x 2,75 – 1) = 10V og for 7’eren skal den være (7 x 2,75 – 1) = 18,25V.

Anvender vi Li-Ion eller Li-Po celler i serie med 3,7V nominel spænding (og 4,2V fuldt opladet) får vi maksimale batterispændinger på:
· 2 celler: 8,4V
· 3 celler: 12,6V
· 4 celler: 16,8V
· 5 celler: 21,0V
· 6 celler: 25,2V

Heraf kan vi se, at der skal 2 celler til 4’eren og 4 celler til 7’eren. Sætter man 3 celler i serie til 4’eren, bliver den mindste diodespænding 12,6/4 = 3,15V, hvilket svarer til noget nær 600mA. Der vil ikke kunne skrues længere ned, før batterierne er kørt flade, og driveren vil blive meget varm og ineffektiv.

Hvis man på 7’eren vælger at køre med 5 celler i stedet for 4, bliver mindste diodespænding 21,0/7 = 3,0V, hvilket vil give en strøm gennem dioderne på ca.
350 mA som minimum. Kan man klare sig med det, er det en teoretisk mulighed at køre med 5 celler i serie til 7’eren. En såkaldt 5s pakke.

Der er to muligheder, hvad cellerne angår – cylindriske eller prismatiske celler.

Cylindriske celler, der er mest udbredt i 18650 størrelsen (Ø18 x 65 mm) anvendes i stor udstrækning til laptop-batterier og i alle Dealextreme’s gode LED lommelygter. De er robuste,billige og lette at skaffe. Ulemperne er lidt højere vægt og pladsspild, når man lægger dem sammen til en pakke og sidst med ikke mindst er de ikke glade for afladning med mere en 5A, hvilket dog er et mindre problem i vores sammenhæng.

De prismatiske celler kendes fra modelhobby, hvor små pakker på størrelse med en Marsbar kan smide over 400W af sig!! Disse celler er ikke så robuste og skal derfor pakkes ind i en skal af en slags. Tynd aluplade eller glasfiber (f.eks. printplade) kan fint bruges her. De kan fås på Ebay til ca. 2kr/Wh – altså ca. 50Wh for en hund – incl. porto fra Kina.

Alt efter hvor meget blus, der skal på, vil 4’eren trække mellem 1,5 og 21W, hvor 7’eren vil ligge på mellem 2,5 og 37W (ved henholdsvis 100 og 1300 mA og 85% virkningsgrad). Så kan man selv se, hvor stor en pakke man skal ud at investere i.

Næste indlæg bliver om opladning. Her er der også ret stor frihed til at vælge metode og udstyr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.