Vippekontakt til LED lygte

I går fik jeg en lille pakke fra min ven Martin, som er partner hos Valcon Design. Martin har været så flink at fremstille nogle prototyper af den lille vippepal med bladfjeder i deres 3D printer. Jeg havde lavet tre varianter i håbet om at en af dem ville falde godt ud. Men som det så tit er med første forsøg, var resultatet ikke hvad jeg så optimistisk havde håbet. De var alt for stive og samtidig alt for svage i roden. Det var planen at emnerne sidenhen skulle laserskæres i POM, så det er ikke realistisk at lave bladfjederen endnu tynder, for at øge fleksibiliteten.  Jeg har derfor modificeret den ene ved at klippe bladfjederen af og erstatte denne med en stålfjeder og er godt tilfreds med resultatet. Det er dog ikke en helt så elegant løsning, med to emner, men det er vejen frem. Nu bliver næste skridt at få samlet lygten og prøvet om trykknappen føles rigtig.

De tre pal varianter,  en med et græshoppelår (øverst)  og to med en krum bladfjeder ( i midten). Nederst ses en hvor plast fjeder er klippet af og erstattet af en ståfjeder.

Princip snit af pal og hall sensor løsningen. Bladfjederen skal bruges som returfjeder for betjeningsknappen (palen).

This entry was posted in LED Light and tagged , , , , , , , by Peter. Bookmark the permalink.

About Peter

M.Sc. In Mechanical Engineering and Product Development. Started openproduct.dk as hobby and educational project about the use of open innovation and social media. In my professional life I work as a product development consultant. I have participated in and managed development projects for international leading companies, such as Airbus, Grundfos, Bang & Olufsen, Sander Hansen, and others. Besides product development I enjoy sailing, mountain-biking, orientering and telemark skiing. http://dk.linkedin.com/in/peterrosenbeckmortensen http://twitter.com/PeterRMortensen

2 thoughts on “Vippekontakt til LED lygte

 1. Jeg har ikke selv set emnerne før nu (jeg fik en kollega til at sende dem da jeg ikke selv var på kontoret), men kan godt se problematikken med ‘lunkerne’.

  Som jeg tidligere skrev, så er jeg ikke så overrasket hvis de knækker ved roden. Det er klart her den største spænding opstår. Jeg tror vi med fordel kan udforme armen, så den så vidt muligt får en jævn spænding i hele armens længde. Det må give os den største fleksibilitet uden brud – og det er vel i bund og grund det det drejer sig om: Vi ønsker en lang vandring på knappen.

  Og det leder mig til næste spørgsmål: Vil det være en fordel at placere magneten længere til ‘venstre’ således at dens vandring bliver større ift. Hall Elementet? Altså: Kan vi nøjes med en mindre knapvandring hvis der er en god gearing ift. magneten. i givet fald skal vi ikke bruge så meget fjedring i fjederarmen…

  • Martin, jer er glade for at du er optimistisk omkring udformningen af armen. Det er klart den fedeste løsning, med knap og fjeder i et emne.

   Med hensyn til spændingsfordeling, er armen/fjederen allerede svagt koniske, men slet ikke nok til at opnå helt homogene spændinger. Der kan helt sikkert gøres mere. Armen skal i hvert fald være meget tyndere for at opnå den ønskede fleksibilitet. Mit gæt er omkring 0,7 i roden og 0,3 i enden, men det er ikke noget jeg har regnet på. Hvilken minimumtykkelse vil du mene er realistisk at 3D printe eller lasereskære?

   Angående geometrien er den sådan udformet at stiften er placeret så tæt på periferien af køleribberne som muligt. Hall elementet er så placeret på en lige linje mellem centrum af lygten og stiften. Magneten svinger i en bue hen over denne linje, hvor dens slut position svarer til at start positionen er spejlet over linjen mellem stift og centrum. For at reducere vinkelvandringen af knappen, skal stiften og magneten rykkes længere fra hinanden.

   Vandringen er lagt ud efter at magneten skal flytte sig minimum dens egen tykkelse (1,5mm) for at skifte retning på magnetfeltet som hall elementet oplever. Dertil skal lægges positioneringstolerancen af hall sensoren. Denne gætter jeg på vil være 0.5mm, med lidt montage omhyggelighed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Upload Files

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.